Werken als bruiloftsfotograaf

by

Ik heb al mijn leven lang een passie voor fotografie. De vraag voor mij was altijd of het mogelijk was om daar mijn geld mee te verdienen. Het is natuurlijk zo met de telefoons van tegenwoordig en de komst van Instagram dat iedereen tegenwoordig mooie foto’s kan maken. Toch zie je nog steeds vaak de kwaliteit van ervaren fotografen er doorheen. Een ervaren fotograaf maakt consistent betere foto’s. Voor mij was de grootste vraag wat voor fotografie je moet doen wanneer je goed geld wilt verdienen. Uiteindelijk realiseerde ik me dat de beste keuze bruiloftsfotografie is. In dit artikel bespreek ik hoe het is om te werken als bruiloftsfotograaf.

Goed verdienen

De reden dat je goed verdient als bruiloftsfotograaf is omdat koppels bereid zijn te betalen voor kwaliteitsfotografie op deze dag. Het is natuurlijk voor veel koppels de belangrijkste dag van hun leven. Daarom kun je als je een goede fotograaf bent hoge prijzen vragen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het gemiddelde salaris van een bruiloftsfotograaf bijna twee keer zo hoog is als dat van andere fotografen.

Lange dagen

Het is natuurlijk ontzettend leuk en bijzonder om een onderdeel van zo’n mooie en gelukkige dag te zijn van deze koppels. Maar het zal waarschijnlijk wel een hele lange dag werken zijn. Je zult er al vroeg bij moeten zijn om de voorbereidingen te fotograferen. Daarna zul je er bij de ceremonie bij zijn, de receptie en het feest. Een bruiloft is altijd een organisatorisch druk gebeuren en je zult dan ook de hele dag van hot naar her rennen.

Preproductie en na productie

Je bent natuurlijk niet alleen aan het werk tijdens de dag zelf. Je zult ook voor de bruiloft al aan het werk zijn voor de bruiloft bijvoorbeeld tijdens de planning en het koppel zal waarschijnlijk veel vragen stellen. Maar bovenal de na productie zal veel tijd kosten waar je alle foto’s gaat bewerken voor het koppel. Maak daarom een effectief proces en zorg ook dat het koppel een aantal foto’s uitkiest die het belangrijkst zijn. Deze zullen extra aandacht vragen tijdens de nabewerking. Voor de nabewerking zul je een goede desktop nodig hebben met editing software. Ook een HDMI kabel is belangrijk voor een scherp beeld op een goede monitor.

Hoeveel bruiloften

Het is belangrijk om niet te veel bruiloften per maand te schieten, zoals ik aangaf je bent ook druk voor en na de bruiloft. Over het algemeen kun je als snel zo’n 2000 a drieduizend euro vragen voor de klus dus als je er twee of drie per maand schiet heb je al een fantastisch salaris.