Nu de dagen weer korter worden en de avonden (dus het donker!) sneller intreden, wordt het belang van goede tuinverlichting maar weer eens onderstreept. Je wilt natuurlijk een beetje overzicht houden over de tuin bij avondlicht, en ongevraagde gasten buitenhouden. Niemand heeft zin in pottenkijkers. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel gezellig wat verlichting in de tuin te hebben als er zich nog een na-zomeravondje voordoet. Reden genoeg je even in te lezen wanneer je tuinverlichting kopen, dus! Wij zetten wat tips voor je overwegingen op een rijtje.
Wat wil je gaan verlichten, en waarom?
Als eerste is het natuurlijk essentieel in kaart te krijgen welk gebied of welke aspecten van je tuin je wilt verlichten. Wil je alleen wat lampjes om je pad, oprit of carpool op te lichten? Dan kan je natuurlijk gaan voor wat spotjes of lantaarntjes. Of wil je wat sfeer bij brengen onder je veranda of op je terras? Misschien is een mooi hangend lig snoer of een fraaie tafellamp dan wel wat je zoekt. Misschien wil je je tuin wel beveiligen met een automatische lamp, die aanschiet wanneer er mensen of dieren passeren. De opties zijn eindeloos, en de keuze is enorm!
Hoogspanning
Natuurlijk, stylen is leuk, maar we moeten het ook over elektriciteit en spanning hebben. Mocht je gaan voor lantaarns, bijvoorbeeld, is het belangrijk voor een goede stroomvoorziening te kiezen. Wanneer je kiest voor hoogspanning (230 volt), wordt er een aansluiting op het stroomnetwerk gemaakt. Het is dan ook belangrijk om een stroompunt in je tuin te hebben. Met een hoge spanningsvoorziening is de intensiteit van de lampen makkelijker te bepalen, en kan je dus met een hoge intensiteit de tuin goed voorzien van genoeg licht. Een groot nadeel van hoogspanning is het leggen. Dit kost veel graafwerkzaamheden en is niet voor iedereen weggelegd.
Laagspanning
Veel mensen kiezen dan ook voor laagspanning wanneer zij verlichting in hun tuin aanleggen. Bij laagspanning spreken we van 12 of 24 volt en 12 volt tuinverlichting. Omdat laagspanning veilig is, hoeven de kabels ook niet diep in de grond worden gelegd. Dit kan dus gebeuren zonder elektricien, en kan snel gebeurd zijn. Ook maakt dit het natuurlijk makkelijker het netwerk uit te breiden. Wel is het belangrijk een transformator op het stroompunt aan te sluiten, zodat de spanning omgezet kan worden.
Conclusie
Wanneer je verlichting in je tuin aan wilt gaan brengen, is het belangrijk eerst te kijken naar wat je wilt verlichten. Heb je dit duidelijk, kan je hierop je type verlichting (en dus je spanning) aanpassen. Ben je niet zo handig, of heb je geen zin om je tuin overhoop te halen? Dan is 12 volt tuinverlichting je beste vriend!