Op zijn tijd houdt bijna iedereen er wel van om heerlijk te gaan uiteten. Misschien bij een gezellig restaurantje in de buurt, of bij een chiquer restaurant in de stad. Elk jaar komt dé restaurantgids van ons land met een lijst van de beste restaurants: de Lekker 500. In deze lijst worden de beste restaurants, om een avondje culinair te genieten, genoemd die Nederland rijk is. Hieronder staan de beste restaurants genoemd van dit moment om een avond culinair uit eten te gaan en je te laten verrassen door vernieuwende smaken.
De Leest in Vaassen
Het eerste restaurant in deze lijst is het restaurant van Jacob-Jan Boerma, dat op dit moment maar liefst drie Michelinsterren in zijn bezit heeft. Dit restaurant streeft gerechten naar de Franse keuken na en worden bereid met lokale, biologisch geteelde ingrediënten. De producten die in de keuken bij De Leest worden gebruikt zijn regionale producten, waar ze elke dag opnieuw naar op zoek gaan. Elk seizoen kent andere producten, iets wat zorgt voor innovatieve, creatieve gerechten op de kaart van dit prachtige restaurant. Het Natuurgebied de Veluwe ligt namelijk in de achtertuin van het restaurant, waardoor de natuur een enorme inspiratiebron vormt voor de gerechten die ze hier creëren.
De Librije in Zwolle
Een van de meest bekende restaurants die ons land rijk is, is De Librije in Zwolle onder leiding van Jonnie Boer en zijn echtgenote Thérèse Boer. Dit restaurant werd al in 1993 geopend en ontving in 2004 zijn derde Michelinster. Naast het restaurant De Librije, bezit het echtpaar Boer ook nog Librije’s Hotel, Librije’s Atelier en het restaurant Librije’s Zusje. Bij De Librije maken ze gebruik van prachtige regionale producten, waarmee ze elke dag opnieuw nieuwe mogelijkheden van een relatie tussen wijn en eten verkennen.
Inter Scaldes in Kruiningen
Het derde restaurant in deze lijst is op dit moment het restaurant dat op de eerste plek staat in de Lekker 500. Dit restaurant met chef-kok Jannis Brevent heeft sinds 2018 drie Michelinsterren. Het restaurant is gevestigd in en villa uit 1930 en heeft een bijgebouw dat dient als hotel voor de restaurantgasten. Kenmerkend op de kaart van Inter Scaldes is het gebruik van Zeeuwse producten zoals kreeft, oesters, zeebaars en mosselen. Niet alleen Zeeuwse producten uit het water worden gebruikt maar ook lamsoren en kazen en fruit uit de Bevelandse polder zijn veelvuldig terug te vinden op de kaart.
Andere prachtige restaurants
Naast deze drie toprestaurants bezit Nederland nog een stuk meer prachtige restaurants waar je culinair kunt genieten. In het Brabantse Nuenen vind je bijvoorbeeld De Lindehof en in Amsterdam kun je genieten bij Ciel Bleu, gelegen in het Okura Hotel waar je tijdens het diner uitkijkt over de stad. In Rotterdam kun je bij FG Restaurant dineren onder leiding van François Geurds of bij Joelia in het Hilton hotel en in het zuiden van het land, in Maastricht, kun je terecht bij Beluga. Al deze restaurants behoren tot de absolute top van het land waardoor je er een enorme culinaire ervaring tegemoet zal gaan bij een bezoek.