Studeren voor je toekomst, geld verdienen voor nu

by

Op de middelbare school ben je al voor een bepalende keuze komen te staan, welk profiel kies je en waarom. Allicht ben je meer een bèta of heb je juist een flinke talenknobbel? Op deze manier kom je al dichter bij je interesses en talenten. Maar allicht bepaal je je keuze ook aan de hand van je beroepskeuze.

De keuze is reuze

Je hebt mensen die al sinds hun vijfde roepen dat ze dierenarts willen worden of ballerina of politieagent. Dat wil niet zeggen dat diegenen dat ook daadwerkelijk zullen worden, want hoeveel meisjes willen er niet prinses worden als ze vier zijn.

Vervolgens wordt het tijd om na je middelbare school te gaan kiezen welke invulling je je professionele leven wilt gaan geven. Of weet je eigenlijk niet precies welke richting je op wilt gaat en neem je een jaar vrij om dit verder uit te gaan diepen.

Fijn leven

Wat de stap ook is die je maakt, je wilt graag genieten van het leven en leuke dingen kunnen doen met vrienden. Om naast het studerende leven of de zoektocht een leuk zakcentje bij te verdienen, is het fijn om een leuke bijbaan te scoren. Vroeger was de eerste bijbaan ‘een heitje voor een karweitje’, dan vroeg je je buren of ze niet een klein klusje voor je hadden. Zoals bijvoorbeeld het oud papier weggooien of de ramen lappen. Met dergelijke klussen werd de eerste stappen gezet naar een echte bijbaan. Van de opbrengst kocht je toen misschien een lekkere lolly en wil je niet graag sparen voor een scooter of een jas. Dan is het fijn om een bijbaan te hebben die wat oplevert en waar je met plezier werkt.

Op welke manier je het beste aan een bijbaan kan komen, dat is een diversiteit aan mogelijkheden.

Waar vind je die bijbaan?

De beste bijbanen zijn veelal te vinden online via verschillende aanbieders, uitzendbureaus of LinkedIn. Zo kan je in contact komen met werkgevers in jouw regio, bijvoorbeeld regio Amsterdam, en solliciteren voor een functie die bij je past.

Het aanbod daarin is enorm en zeer divers; ben je een zorgzaam type dan kan je aan de slag in de zorg of in de horeca of allicht ligt je voorkeur meer bij computerwerk en word je de ICT-held of de administratieve uitblinker op kantoor.

CV Boost

Bedenk goed welke bijbaan je goed kan combineren met je studie rooster en wat eventueel inhoudelijk al aansluit op je studie zodat je meteen je CV een flinke boost kan geven.

Toekomst versus nu

Studeren is duur en soms lijk je na jaren pas die financiële investering en alle tijd en energie die je erin hebt gestopt terug te verdienen. De bijbaan die je kiest geeft je financieel al de mogelijkheid om in het nu uit te geven.

Dus bedenk maar goed, een studie is een investering van tijd, energie en geld op de lange termijn, een bijbaan geeft je geld en plezier in het nu en kan ook nog ondersteunend zijn voor je verdere carrière.