Ik heb inmiddels een aardige tijd ervaring met het zijn van een manager bij een klein bedrijf. Ongeveer 15 medewerkers vallen onder mijn hoede, en ik doe van alles. Van contact met ze houden over hun werkzaamheden tot uitbetalingen controleren met de gewerkte uren. Ook maak ik de roosters voor deze mensen. Dit laatste was voor mij heel lang totaal geen pretje. Inmiddels heb ik hiervoor een oplossing gevonden, en deze deel ik graag met mijn mede-managers of rooster makers. Dus lees snel verder en doe wat goede tips op!
Standaard problemen die komen kijken bij een rooster maken
Een rooster maken doe je niet zomaar. Het is een klus wat iedere manager bij elk bedrijf ontzettend veel tijd kost. Je moet namelijk van al je medewerkers en hun beschikbaarheid een grote puzzel maken. Daarnaast moet die puzzel ook nog eens matchen met een maximum aantal werkuren per week en vakantiedagen en weekenden. Geen wonder dus dat voor veel managers dit een nare klus is waar tegenop gezien wordt. Daarnaast moet je constant communiceren met je werknemers over hun rooster, zodat wel de juiste mensen op de juiste dag komen opdagen. Stel dat bijvoorbeeld je een werknemer hebt die op vakantie is. Die kan dan tijdens de vakantie zijn of haar rooster niet checken en dan zit die werknemer en jijzelf dus met een probleem.
Een rooster maken is voortaan zo gepiept
Gelukkig is er nu de redding voor alle roostermakers! Er zijn tegenwoordig veel online tools die je kunnen helpen met het indelen van de diensten voor je werknemers. Naast online tools kun je ook software downloaden. Hier ben ik echter alleen zelf wat minder fan van. Met software pakketten moet je vaak updaten en dergelijke. Dit kost veel extra gedoe waar je niet op zit te wachten. Daarom is het aan te raden om gewoon de online versie te gebruiken. Hiervoor gebruik ik zelf de webpagina werktijden.nl. Werktijden.nl is een tool die je helpt roosters te maken. Je kunt met deze tool een standaard rooster maken die je kunt kopieren voor elke week. Zo weten en jij en je werknemers waar je aan toe bent. Toch kun je het ook makkelijk aanpassen, mocht er een shift veranderen in een week. Als je een eenmalige verandering in het rooster maakt, of er staat bijvoorbeeld een dienst nog open, dan kun je die heel makkelijk aangeven met een kleurcodering. Zo zien de werknemers dat er iets anders is en even goed moeten opletten! Wat je ook wil doen, een rooster maken was nog nooit zo makkelijk!