Kwalitatief hoogwaardige software bouwen zónder verregaande programmeerkennis? Het is mogelijk met rapid application development op basis van no-code. Maar voor welk rapid application platform kies je? In dit artikel vergelijken we enkele populaire platforms met elkaar: Mendix, Betty Blocks, OutSystems en WEM.
1. Mendix
Mendix is een low-codeplatform voor de Java-ontwikkelaar. Een krachtige toepassing van dit Nederlandse pakket is het koppelen van legacy-systemen. Mendix legt een nieuwe softwarelaag over deze systemen en voegt op die manier functionaliteiten toe, wat voor veel organisaties een voordeligere oplossing is dan nieuwe software aanschaffen.
De nieuwste Mendix-versie heeft functionaliteiten die het mogelijk maken om het project met andere ontwikkelaars op te pakken. Een centraal dashboard stelt je in staat om de opties en applicaties te beheren. Een nadeel aan Mendix is de licentiestructuur, die opschalen duurder maakt dan bij een pakket als Betty Blocks. Ook moet je migreren wanneer er een nieuwe Mendix-versie uitkomt.
2. Betty Blocks
Betty Blocks is een Nederlands rapid application platform in de cloud. Dat je dit programma niet lokaal hoeft te installeren, maakt het enorm schaalbaar en zorgt ervoor dat het geen strenge systeemvereisten heeft.
Met de appbuilder van Betty Blocks bouw je, met behulp van drop-and-drag bouwstenen, uitgebreide applicaties. Dat maakt deze software bij uitstek interessant voor citizen developers die niet-bedrijfskritische applicaties willen maken. Denk hierbij aan SaaS-toepassingen of office-tools.
De partner-integraties maken Betty Blocks enorm veelzijdig. Via de Blocks Store koppel je jouw applicatie met bijvoorbeeld Salesforce, Mollie, PostNL of Exact.
3. OutSystems
Voor OutSystems is wél programmeerkennis vereist. Dit pakket is er voor de .net-ontwikkelaar die de gehele levenscyclus van mobiele en webapplicaties wil beheren. Het is een low-code platform dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor het bouwen van een nieuwe frontend die legacy-systemen onderling koppelt. Dat maakt het mogelijk om nieuwe functionaliteiten te maken, zonder de IT-infrastructuur van de hele organisatie te hoeven vernieuwen.
De nieuwste versie van OutSystems stelt je in staat om applicaties rondom kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things (IoT) in te bouwen. De volledig responsive designs nodigen je uit om applicaties voor cross-device gebruik te maken. Ideaal dus voor eindgebruikers die niet alleen aan het bureau zitten, maar ook veldwerk verrichten.
Zoals elk systeem, kent OutSystems ook nadelen. Daartoe behoren de ontbrekende kwaliteitscontrole, de complexe zoekfunctie en het feit dat een nieuwe versie migratie vereist.
4. WEM
Tot de nieuwkomers in de wereld van rapid application development behoort WEM. Dit is een no-codeplatform in de cloud, net als Betty Blocks. Dat maakt het laagdrempelig en geschikt voor niet-programmeurs. Met WEM bouw je applicaties op basis van een flow chart waar je de gewenste functies met drop-en-drag naartoe sleept. Tijdens de runtime wordt de software in gereedheid gebracht en getest.
Dit systeem is Nederlands, waardoor de support uitstekend is. De applicaties die je ermee bouwt zijn responsive, wat past in dit mobiele tijdperk. WEM levert ook de hosting, het onderhoud en de beveiliging. Dit rapid application platform is vooral geschikt voor het bouwen van zakelijke apps.
Welke past bij mijn organisatie?
Nu je de vier populairste rapid application platformen hebt gezien, is de vraag natuurlijk welke het beste bij je organisatie past. Het antwoord daarop hangt af van je programmeerkennis, je budget en het type applicatie(s) dat je wilt bouwen.
Als je bijvoorbeeld snel en makkelijk wilt ontwikkelen, zijn WEM en Betty Blocks interessante pakketten. Maar als je schaalbaar en flexibel wilt zijn, is Mendix een goede optie. Trouwens, WEM en Betty Blocks zijn óók veelzijdig en schaalbaar. Wil je technologieën als IoT en AI toepassen, dan is OutSystems juist weer een logische keuze.