Hortensia’s en vlinderstruiken brengen sfeer in de tuin

Begin dit jaar ben ik verhuisd naar een huis met een tuin. Mijn vreugde was groot, want ik heb altijd een tuin willen hebben. Alleen bestond mijn tuin uit wat betonnen muren, een paar klinkers en in de hoek een pot met een dood boompje. Echt een sfeer had het niet. Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren waarop ik mijn tuin een beetje kleur en gezelligheid kon geven.

Zo kwam ik de bloem ‘Hortensia’ tegen. Het kopen van de Hortensia is niet alleen een goede aanwinst voor mijn tuin, maar ook voor mijn huis. De plant kun je namelijk binnen en buiten neerzetten. Daarnaast is een hortensia een makkelijke en onderhoudsvriendelijke plant. Ik heb geen groene vingers, dus deze plant is voor mij ideaal.

De Hortensia

Wil je, net als ik, een hortensia kopen, dan moet je nog even kiezen wat voor soort hortensia je wilt. Je kan kiezen uit een witte hortensia, die te vinden is in de klassieke bolvorm of als klimplant. De plant gaat jaren mee en is, zoals de naam zegt, wit van kleur.
De witte bladeren kunnen wel verkleuren. Bij te weinig licht en te veel schaduw worden de bloemen groen. Mocht je liever blauwe bloemen hebben, zorg dan dat je de bloemen plant in een zure grond (dus met weinig kalk). De bloemen kunnen ook blauw verkleuren door de plant vooral regenwater en geen kraanwater te geven.
Je kunt ook kiezen voor een Hortensia Annabelle. De bloemen van deze plant worden tot wel 25 centimeter in omtrek, zijn wit van kleur en verkleuren later in het jaar naar groen.
De laatste soort hortensia waar je voor kan kiezen wordt Pluimhortensia genoemd. Deze soort lijkt een beetje op een vlinderstruik. De plant trekt ook veel bijen en vlinders aan, wat je tuin extra gezellig maakt. De plant komt voor in de kleuren geelwit, wit en zachtroze.

De vlinderstruik

Over vlinderstruiken gesproken, ook deze plant vind ik ook een mooie aanwinst voor in mijn tuin. De struik vindt zijn oorsprong in China, maar doet het ook goed in Nederland.
Wil je de vlinderstruik kopen, dan is het wel belangrijk om te weten dat de plant wat vaker op verschillende manieren gesnoeid moet worden. In maart snoei je de plant terug tot ongeveer een lengte van 30 centimeter. Vervolgens wacht je tot juni. In deze maand haal je de toppen van de jonge takken, zodat de struik voller wordt en meer bloemen vormt. Ben je tevreden met de bloemen en wil je ze langer houden? Knip dan van augustus tot oktober elke dag de uitgebloeide bloemen weg. De Vlinderstruik blijft zo bloemknoppen aanmaken, waardoor je tot in oktober van de bloemen kunt genieten.

Gezellige sfeer

Ik ben in ieder geval heel blij met deze planten. Ze zijn makkelijk qua onderhoud en geven precies de gezellige sfeer in de tuin die ik wil hebben. Mij vind je deze zomer alleen nog maar in mijn tuin!