Hoe maak je je huis klaar voor de lente

Met de lente voor de deur krijg je snel de neiging om je huis weer fris, licht en luchtig te maken. Na de donkere wintermaanden waarbij de gordijnen veel dicht zijn geweest en de verwarming of de kachel aanstond is het een verademing om de eerste zonnestralen weer door de ramen binnen te laten. Bij het klaarmaken van je huis voor de lente kan nog best een hoop komen kijken om alles weer schoon, fris en mooi ingericht te krijgen. Hoe je je huis helemaal lente-proof maakt, lees je in onderstaand artikel.

Allereerst: de voorjaarsschoonmaak

Voordat je kunt beginnen met het leuke werk van het herinrichten van je woning, moet helaas ook de minder leuke taak van het opruimen gebeuren. Voor velen is de voorjaarsschoonmaak niet het favoriete onderdeel van de start van de lente, maar het is wel een essentiële stap. Schuif al je meubels aan de kant om alles eens grondig schoon te maken, was de ramen eens en stof de gordijnen goed af. Het is namelijk enorm fijn om het voorjaar te starten in een heerlijk fris en net opgeruimd huis. Gooi op een fijne lentedag de ramen en deuren van je huis open om wat frisse lucht binnen te krijgen en je huis goed te ventileren. Bij de voorjaarsschoonmaak kun je ook gelijk even je garderobe opnieuw inrichten en de winterkleding in je kast vervangen voor de vrolijke lente printjes.

Bloemen en licht in je woning

Bij de lente horen bloemen. Uiteraard kun je je tuin ook eens goed herinrichten, planten snoeien en leuke nieuwe bloemen planten. Maar ook binnenshuis kunnen bloemen een heerlijk gevoel van lente geven. Haal daarom een prachtig boeket bloemen bij de bloemist of pluk je eigen bloemen in het bos of bij een bloemenpluktuin en zet ze in een mooie vaas waardoor de bloemen prachtig tot z’n recht komen.

Naast bloemen, is ook licht een absoluut teken van de lente. Zorg ervoor dat je de gordijnen lekker open doet en vervang donkere kleuren in je interieur voor lichtere. Kies bijvoorbeeld voor wat nieuwe kussentjes, vazen of andere accessoires. Je kunt bijvoorbeeld wat nieuwe fotolijstjes aan de muur hangen met lichte prenten om extra sfeer toe te voegen.

Haal kleur in je huis

In de lente beginnen bomen en planten weer met groeien en komen de kleuren weer terug in de natuur. Om de lente daarom ook naar binnen te halen, kun je extra kleur aan je woning toevoegen. Dit kan natuurlijk door wat kleine kleurrijke spulletjes toe te voegen aan je woning, zoals kaarsen en potten, maar ook kun je een van de muren in je woning voorzien van een nieuw likje verf. Kies bijvoorbeeld een frisse pastelkleur en pas de accessoires in je woning hierbij aan, waardoor je binnen de kortste keren een prachtig, kleurrijk huis hebt.

Creatief: Do It Yourself

Als je een beetje bent uitgekeken op de accessoires en meubels die je vindt in woonwinkels, kun je natuurlijk ook eens zelf de handen uit de mouwen steken en met weinig geld zelf leuke lente DIY’s maken.