Hoe gordijnen het geluid in huis bepalen

by

Tegenwoordig worden de woningen steeds vaker moderner, strakker en minimalistische ingericht. Dat betekent echter wel dat je snel een “hol” geluid krijgt en dat wordt vaak wel wat minder als de muren en vloeren bekleed zijn en de meubels eenmaal op hun plaats staan, maar vaak ontstaat er een bepaalde galm die wordt veroorzaakt door de reflecterende geluidsgolven op harde oppervlakken, zoals steen, glas of hout. Die galm en storende achtergrondgeluiden, kunnen flink irritant zijn en kan zorgen voor vermoeidheid en hoofdpijn. Dit is op zich vrij simpel te verhelpen, met bijvoorbeeld gordijnen op maat.

Zorg voor raamdecoratie
Het gaat hier om een bepaalde akoestiek die erg slecht is en daar kan raamdecoratie prima bij helpen om daar verandering in te brengen. Alle soorten gordijnen op maat, zoals vouwgordijnen, geluidswerende gordijnen of velours gordijnen. kunnen hiervoor worden ingezet. Het zijn allemaal zachte materialen en zullen de geluidsgolven dempen die normaal gesproken vanaf je ramen worden gereflecteerd.

Ga voor dikke stoffen
Hoe dikker het materiaal dat je voor je gordijnen gebruikt, hoe meer het zal dempen. Het dempen van de galm is dus afhankelijk van de dikte van je gordijnen. Je begrijp dat dunne gordijnen het geluid minder goed zal absorberen dan dikke gordijnen. De stoffen die geen licht doorlaten, de zogeheten verduisterende stoffen, zijn het meest geschikt en hebben nog een extra voordeel, want buiten het feit dat ze geen licht doorlaten, houden ze ook tocht tegen, houden de warmte binnen en zijn extra zonwerend.

Gebruik verschillende raamdecoraties met elkaar
Het aantal laagjes wat je als raamdecoratie hebt hangen, bepaald ook voor een groot deel hoe absorberend je gordijnen zijn en daarmee voor een beter akoestiek zorgt. Als je bijvoorbeeld gordijnen op maat laat maken, dan zou je ervoor kunnen kiezen om je gordijnen te laten voeren. Je kan er bijvoorbeeld een molton voering op laten zetten en dat zorgt voor een extra dempende tussenlaag. Wat je ook kan doen is meerdere raamdecoraties gebruiken, zoals bijvoorbeeld een combinatie van transparante gordijnen, gecombineerd met een rolgordijn of vouwgordijn of overgordijnen.