Deze letselschade advocaat Nijmegen kan je helpen wanneer je een ongeluk hebt gehad. Denk bijvoorbeeld aan een aanrijding, een bedrijfsongeval, een medische fout of wanneer je gebeten wordt door een hond. Niet alleen zorgen dit soort ongelukken voor materiële schade, zoals ziekenhuiskosten en gemiste inkomsten, maar ook leveren ze je een hoop stress, angst en verdriet op. Het laatste waar je aan wil denken is de ingewikkelde procedures die voorafgaan aan de vergoeding van je schade. Daarbij kan een letselschade advocaat Nijmegen je helpen. Lees hieronder drie veelgestelde vragen over wat zo’n letselschade advocaat precies doet.
Hoe duur is een letselschade advocaat in Nijmegen?
Goed nieuws: volgens de wet heeft iedereen na een ongeval recht op kosteloze schadevergoeding. Dure advocaten komen er dus niet aan te pas en in bijna alle gevallen betaal je niets voor een letselschade advocaat. Misschien vraag je je nu af hoe de advocaat dan betaald wordt? Dit is onderdeel van het letselschadeproces. Alle kosten, waaronder de kosten voor de advocaat, worden verhaald op de tegenpartij. De enige voorwaarde is dat de tegenpartij de geleden schade erkent. Het komt maar weinig voor dat dit niet gebeurt: 99% van de letselschadegevallen worden zonder tussenkomst van een rechter beslist.
Ik ben aangereden door een auto, wie moet ik aansprakelijk stellen?
Als je bent aangereden door auto, dan is de verzekeraar van dit voertuig altijd aansprakelijk voor de schade. Het maakt niet uit of je zelf ook in de auto zat of als fietser of voetganger werd aangereden door auto. Je hoeft ook niet bang te zijn dat de eigenaar van de auto niet verzekerd is: dit is namelijk volgens de wet verplicht. Naast de verzekeraar blijft de persoon die je heeft aangereden natuurlijk ook aansprakelijk. De letselschade advocaat in Nijmegen zal in eerste instantie echter de verzekeraar aansprakelijk stellen in een aansprakelijkheidsbrief.
Wat valt er onder een schadevergoeding?
Als je schade hebt opgelopen doordat je bijvoorbeeld bent gebeten door een hond, maken we onderscheid tussen twee soorten schade: materiële en immateriële schade. De vijf meest voorkomende soorten materiële schade die vergoed kunnen worden zijn het verlies van inkomen; medische kosten (denk bijvoorbeeld aan je eigen risico); reiskosten van en naar het ziekenhuis; studievertraging en pensioenschade. Immateriële schade zit hem in de klachten die je na het ongeluk hebt. Dit kan zowel aanhoudende fysieke pijn zijn, maar het kan ook om psychische klachten gaan. Zo kun je bijvoorbeeld een trauma aan het ongeluk hebben overgehouden. Ongeacht wat voor ongeluk je hebt gehad en hoeveel fysieke schade je eraan hebt overgehouden, heb je altijd recht op smartengeld om de immateriële schade te vergoeden.