dom perignon P2000

Dom Perignon p2/2000 review

by

Een champagne is een heerlijke mousserende wijn die op talloze momenten gedronken kan worden. Bij Oud & Nieuw is het natuurlijk traditie, maar daarnaast is het ook heerlijk om een glaasje in te schenken bij een gezellig etentje, een exclusief feestje of een andere bijzondere gelegenheid. Er zijn op de huidige markt veel soorten champagnes te verkrijgen; de een duurder en exclusiever dan de ander. De Dom Perignon P2 2000 is een van deze exclusieve champagnes, waar je ruim €330 kwijt bent voor een fles van 75cl met een alcoholpercentage van 12.5%. Meer over de smaak en de bijzonderheden van deze champagne lees je in onderstaand artikel over de Dom Perignon P2 2000.

Achtergrondinformatie over de Dom Perignon P2 2000

Richard Geoffroy is de chef de cave van de Dom Perignon en gelooft in de actieve rijping op fles van zijn champagnes. De P2 in de naam van deze champagne staat voor Plénitude Deuxième, iets wat het Tweede Leven van de Vintage 1998 betekent. De eerste lichting van de Dom Perignon was de P1 en heeft als doel om kracht en verfijning perfect te combineren. De tweede lichting, de P2, wil nog extra intensiteit, energie en complexiteit leveren. De complexiteit die de Dom Perignon kenmerkt, komt voort uit het geloof van Geoffroy in de kracht van de tijd en langzame rijping. Hierdoor ondergaat de wijn subtiele metamorfoses in de ontwikkeling, die ook wel Plénitudes worden genoemd. Het levert een grootste wijn die ontstaan is door een zestien jaar lange ontwikkeling.

Geur en smaak van de Dom Perignon

De Dom Perignon P2 2000 heeft een genereuze, rijke en levendige geur met een hoge complexiteit. Er zijn verschillende geuren te ontdekken zoals kruidig hooi, tropisch fruit en bergamot. Daarnaast zijn er ook nog geuren van wat steenfruit te bekennen en zijn er zelfs licht rokerige aroma’s die naar voren komen.
De smaak van deze champagne wordt gekenmerkt doordat het een perfecte combinatie is van kracht, intensiteit en elegantie en verfijning. In de enorm lange afdronk van de Dom Perignon P2 2000 proef je veel tropisch fruit, gevarieerd citrusfruit en een klein bittertje.

Hoe drink je de Dom Perignon P2 2000?

Het is een complexe soort champagne, van een enorm hoog niveau, waardoor deze soort mousserende wijn ook vraagt om een gastronomisch gerecht. Dit gerecht kan bijvoorbeeld bestaan uit een witvis zoals tong en tarbot in combinatie met een roomsaus, maar kan ook gedronken worden met andere ingrediënten. Een van deze ingrediënten waarmee deze champagne gecombineerd kan worden, zijn de morilles: een sponsachtige zakjeszwam met een kruidige smaak. Deze koning uit de paddenstoelenwereld kan in verschillende sauzen gebruikt worden en is daarmee een perfecte toevoeging tot een verfijnd gerecht.

De Dom Perignon P2 2000 hoort gedronken te worden in een groot glas, zoals een grote witte bourgogne, zodat de wijn genoeg lucht kan krijgen om de smaak perfect tot zijn recht te laten komen. Ideaal om deze champagne te drinken is een redelijke koude temperatuur van ongeveer 12 graden Celsius.