Deze zomer in de schaduw zitten met een parasol

by

De eerste stap bij het maken van jouw ideale buitenverblijf is het kopen van een zonnescherm. Naast het traditionele ontwerp is er tegenwoordig veel keus in zonneschermen, of schaduwdoeken zoals ze soms worden genoemd. Enkele keuzes zijn de Solero Palestro en Solero Fratello. Voor optimaal gebruik moet je ervoor zorgen dat het scherm goed is geïnstalleerd. Controleer allereerst de afmetingen, de lengte, de breedte en de diepte van je terras of balkon om een passend scherm te kiezen. Het voordeel van deze schermen is dat de poot niet in het midden zit maar aan de zijkant, zo kun je er onder lopen zonder te struikelen. Probeer je bij het kiezen van de parasol, voor te stellen waar je je schaduw wilt hebben. De schaduw valt niet recht onder de parasol omdat de zon er niet recht boven staat. In plaats daarvan beweegt deze schuin mee met de verplaatsing van de zon aan de hemel. Houd daar dus rekening mee bij plaatsing. Geef jezelf ten minste anderhalve meter ruimte aan elke kant van waar je de schaduw wilt hebben. Zo zit je helemaal in de schaduw. 

Met poot of aan de muur?

Op een terras zet je een zonnescherm of parasol met poot neer. Je kan de poot bijvoorbeeld vastschroeven aan beton, zo zit de parasol helemaal vast. Zit je terras aan een muurkant van het huis of heb je een balkon? Zonneschermen worden dan meestal aan de muur gehangen. Je hebt een aantal opties als het gaat om het monteren van je parasol aan de muur. Een optie is om schroeven of scharnieren te gebruiken om het schaduwdoek te monteren. Met scharnieren of een ander draaibare oplossing kan je de locatie nog aanpassen. Schroef je hem direct in de muur? Dan zit de positie vast. Wel kunnen sommige parasols zelf nog versteld worden. Kijk of dit bij die van jou ook zo is. Schroeven kunnen na verloop van tijd breken of buigen als ze niet van goede kwaliteit zijn. Kies dus goede, roestvrijstalen schroeven om ongelukken te voorkomen. Je kan ook kijken naar een demonteerbare oplossing om jouw schaduwdoek of parasol in de winter op te kunnen bergen. Blijft je parasol hangen? Zorg dan voor een goede bescherming zoals een zeil of zak waar deze in kan. 

Kies je stijl

Schaduwdoek is er in verschillende kleuren en stijlen. Meestal kies je wat bij je huis, tuin en smaak past. Je maakt een combinatie tussen die drie. Woon je in een modern pand? Dan zal een strak zonnescherm of strakke parasol beter passen dan een traditionele. Woon je juist in een oud pand? Dan kan een té modern zonnescherm de rest van je huis nog ouder doen lijken. Bedenk goed wat je wilt. Nog fijn om te weten is dat veel parasols zeer kleurvast zijn en in kleine maten verkleuren in de zon. Zo heb je lang plezier van jouw zonnescherm of parasol.