De vijf gouden tips om te sparen

Sparen is voor veel mensen lastig. Het is een lange termijn doel en we zijn meestal meer gericht de doelen die niet te ver weg in de toekomst liggen. Toch is het heel fijn om geld achter de hand te hebben, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe wasmachine of auto moet kopen. Of omdat je eindelijk eens die trip naar Bali wilt maken. Geld opzij zetten hoeft niet per se moeilijk te zijn, met kleine stapjes kom je al een heel eind.

Een deel van je inkomen wegzetten

Dit is een open deur, maar bepaal voor jezelf wat je per maand zou kunnen missen en zet dit op een spaarrekening. Begin niet met een te groot bedrag, de kans is dan aanwezig dat je het later in de maand weer van je spaarrekening afhaalt, waardoor het eigenlijk geen zin heeft iets weg te zetten. Je kunt beter voor een bedrag kiezen wat je echt niet nodig hebt. Een andere tip is om dit bedrag automatisch van je rekening over te sluizen naar je spaarrekening. Via je mobiel bankieren app kun je maandelijks een bedrag automatisch laten overmaken, zodat je het niet vergeet en je het ook niet doorhebt.

Sparen terwijl je pint

Ongemerkt pinnen we heel wat bedragen weg per week, maar je kunt hier nu ook je voordeel uit halen. Bij sommige banken kun je namelijk pinsparen. Dit houdt in dat bij elk bedrag dat je pint een percentage hiervan naar je spaarrekening wordt overgemaakt. Stel je pint een bedrag van honderd euro en je hebt vijf procent pinsparen ingesteld, dan wordt er vijf euro naar je spaarrekening overgemaakt. Het gaat vaak om kleine bedragen, dus je merkt bijna niet dat het geld weg is van je rekening. Wel kan het bedrag op je spaarrekening na een jaar flink opgelopen zijn.

Heb je iets extra? Zet het weg.

Naast je vaste inkomsten, komt het vast weleens voor dat je een bedrag van de belasting terugkrijgt of dat je vakantiegeld wordt gestort. Zet dit bedrag meteen apart. Het is verleidelijk dit geld meteen uit te geven omdat het extra is. Maar als je het niet direct nodig hebt voor belangrijke dingen is het beter het op een spaarrekening te zetten.

De ouderwetse koopzegels

Een tip waar je misschien niet meteen aan denkt is het sparen van koopzegels. Veel supermarkten bieden dit spaarsysteem aan, waar je bij het afrekenen van je boodschappen ook spaarzegels afrekent. Deze plak je op een spaarkaart en kun je inleveren als deze vol is. Je krijgt dan een hoger bedrag terug dan je aan zegels hebt betaald, bijvoorbeeld vijf euro. Zolang de kaart niet vol is, kun je het geld niet aan iets anders uitgeven en als je vijf volle kaarten hebt, heb je toch weer 25 euro verdient.

Besparen op je energierekening

Het is een trend die al jaren speelt in Nederland, namelijk: besparen op je energierekening! Het is mogelijk om een aantal tientjes per maand te besparen door alleen al over te stappen naar een leverancier. Je voordeel kan wel oplopen tot €450 euro per jaar. Dat geld zou je weer weg kunnen zetten of een leuke vakantie van kunnen boeken.

Overstappen van energieleverancier is geheel gratis en je hoeft zelf niets te regelen bij je oude leverancier, want jouw nieuwe leverancier regelt dat zo voor jou! Wil je weten wat je kan besparen? Vergelijk dan nu jouw goedkoopste energieleverancier.

Ga op zoek naar extra inkomsten

Ben je goed in schrijven of zou je wel een keer per week in een winkel willen verkopen? Doe naast je baan iets wat je leuk vindt, waar je ook nog iets mee verdient en zet dit geld weg op een rekening. Op internet kun je verschillende bronnen vinden die jou extra inkomsten kunnen geven.