Angst voor de tandarts

De meeste mensen gaan niet voor hun plezier naar de tandarts, maar voor sommige mensen gaat dit een stuk verder: zo’n 40% van de Nederlandse volwassenen geeft aan bang te zijn voor de tandarts. Ongeveer 12% van de mensen is zelfs zeer angstig. Omdat men door deze angst periodieke controles overslaat, kunnen er flinke gebitsproblemen ontstaan. Vaak zorgen deze problemen voor pijn, waardoor de angst nog groter wordt. Dat is uiteraard iets wat je moet proberen te voorkomen, pak daarom tandartsangst zo snel mogelijk aan.

Angsttandarts Jordaan

Ben jij op zoek naar een tandartspraktijk in Amsterdam die ervaring heeft met angst voor de tandarts? Dan ben je bij ons op de juiste plek. Wij nemen alle tijd om te luisteren naar onze patiënten. Daarnaast leggen wij alles wat we doen zo duidelijk mogelijk uit. Door tijd te nemen voor onze cliënten en zelf altijd onze rust te behouden, hielpen wij al veel van onze bezoekers over hun angst heen.

Behandeling bij angstklachten

Tandarts Jordaan, een tandartspraktijk gespecialiseerd in angst voor de tandarts in Amsterdam, doet er alles aan om jouw tandartsbezoek tot een fijne ervaring te maken. We zorgen altijd voor een rustige en fijne sfeer in onze praktijk. Daarnaast wordt er duidelijk uitgelegd wat er wordt gedaan, wanneer bepaalde handelingen worden uitgevoerd en waarom. De tandartsen bij Tandarts Jordaan hebben ervaring met mensen die angst hebben voor een tandartsbezoek. Zij weten hoe ze hiermee om moeten gaan en hoe ze jouw behandeling zo aangenaam mogelijk kunnen maken.

Oorzaken van angst voor de tandarts

Er zijn verschillende oorzaken voor tandartsangst, vaak ontstaat het al tijdens de jeugd. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Slechte ervaring met een tandarts.
 • Ervaringen van derden. Zeker een ouder die angst heeft voor de tandarts kan dit makkelijk overdragen op zijn of haar kinderen.
 • ‘Enge’ geluiden, zoals bijvoorbeeld van een boor. Het roept angst op voor pijn.
 • Algemene angst voor pijn.
 • Angst voor controleverlies.

Tips bij tandartsangst

Het is vooral belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is tussen jou en je tandarts. Dit zijn tips om dat vertrouwen te bekomen en minder angstig te worden:

 • Praat met je tandarts. Geef aan dat je bang bent en waarvoor je precies bang bent.
 • Wil je graag meer informatie over de behandeling die je gaat krijgen? Vraag hier dan naar, wij vertellen je alles wat je wilt weten.
 • Ben je bang voor pijn? Vraag dan om een verdoving.
 • Probeer ontspannings- of ademhalingsoefeningen.
 • Ook afleiding kan een grote hulp zijn. Neem muziek mee om naar te luisteren tijdens de behandeling, zodat je daarop kan concentreren.
 • Spreek met je tandarts een teken af, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo krijg je het gevoel meer controle te hebben.
 • Als je ontspannende of kalmerende middelen wilt gebruiken, bespreek dit dan vooraf met jouw tandarts. Vraag ook naar tips hierover en informeer naar wat wel en niet kan.

Maak een afspraak met angsttandarts Amsterdam

Wil je graag een bezoek inplannen bij een tandarts die ervaring heeft met het behandelen van patiënten met angst voor de tandarts? Maak dan een afspraak met tandartspraktijk Amsterdam. Hier kan je in een prettige omgeving onder rustige begeleiding leren dat een tandartsbezoek geen angstige beleving hoeft te zijn.